Bluetooth Car (hr)

Automobil upravljan mobilnim telefonom.

Kako radi? Gdje nabaviti dijelove? Koju aplikaciju koristiti?

1: shema

2: dijelovi sa sheme (motori, kontroler, komunikacijski uređaj, upravljački sklop i baterija)

3: smještaj elektroničkih i mehaničkih dijelova u zajedničko kućište, šasiju. Izvedba dijelova šasije.

4: vijci, ljepljiva traka, alat

5: programska potpora, Arduino editor

6: programska potpora za izradu mobilne aplikacije, Android studio

UKUPNA SHEMA

KONTROLER

Arduino Uno

Dasduino

Uvod u Arduino i njegovu upotrebu Arduino je zajednica otvorenog koda koja radi na razvoju hardvera i softvera. Možemo reći da i hardver i softver pomažu u izgradnji automatiziranih uređaja novog segmenta kao što su npr. 3D pisač, projekti temeljeni na raznim dijelovima i područjima informacijske tehnologije itd.

Arduino softver se koristi za izradu koda za svaki projekt napravljen korištenjem bilo koje Arduino ploče; uglavnom koristi jezik C/C++ za svoje kodiranje.

Kada je kod spreman, moramo ga samo kompajlirati i učitati na ploču kako bi naš projekt funkcionirao. Postoji mnogo vrsta Arduino ploča kao što su Arduino Uno, Arduino Nano, Arduino USB, itd. U ovom projektu koristit ćemo Dasduino ploču.


BLUETOOTH MODUL

Bluetooth modul HC-05 Bluetooth HC-05 je Bluetooth modul koji se uglavnom koristi u projektima koji se  temelje na Bluetoothu komunikaciji Jednostavan je za rukovanje i lako se može konfigurirati s Arduinom.

Ima dva načina rada: Command mod i Data mode, jer te načine možemo promijeniti samo pritiskom na tipku na Bluetooth modulu. Ima šest terminala.

Dva terminala su Vcc i GROUND za potrebe napajanja. Druga dva su TXD i RXD, odašiljač i prijemnik; odnosno, to su terminali koji šalju i primaju signale s Arduino ploče za upravljanje uređajem.

Druga dva terminala su State i Key, koji govore o stanju modula da je u naredbenom ili podatkovnom modu.



ADAPTER ZA MOTOR

Ovaj modul je napravljen sa integriranim krugom sa pasivnim hladnjakom ugrađenim na njega. On pomaže u oslobađanju topline, jer motori više opterećuju cijeli sustav (velika električna struja).

Sada se ovaj modul koristi za upravljanje motorima povezanim za kretanje automobila; ovi motori rade prema naredbi koju je zatražio kontroler za kretanje ili rotaciju u određenom smjeru.

Na njega se spajaju 4 motora (po dva paralelno – OUT1, OUT2, OUT3 i OUT4). Također se na ova modul priključuje i napon sa baterije. Napomena: potrebno je kratkospojnik premjesti na 12V.

BATERIJA

Litij-ionske baterije imaju vrlo široku primjenu (Laptop, Smart Phone, automatski uređaji itd.). Baterija se nalazi u standardnom 18650 kućištu, a kapacitet je 2900 mAh, a nazivni napon je 3,85V.

Za projekt koriste se dvije baterije, smještene u standardnom kućištu. One su povezane serijski te daju napon od oko 7,7V.

 

držač baterija

drzac

KABELI

Kabeli koji se koriste za spajanje komponenti su standardni i napravljeni su u tri verzije: muški-muški konektor, ženski-ženski konektor i muško-ženski konektor.


Praktična izvedba


SUČELJE ZA ARDUINO SOFTVER

Izgled sučelja programske potpore za Ardunino kontrolere.

Sastoji se od izbornika, alata za uključivanje kompajlera, alata za prijenos na modul te od radnog prostora za ispis koda.

Svaki kod se sastoji od (najmanje) dvije strukture (setup i loop). Unutar tih struktura definiraju se atributi i potrebne naredbe za izvršenje programa.

Napomena: unutar izbornika Help nalazi se podizbornik Reference gdje su opisane sve potrebne radnje i naredbe ovog programskog editora.

 


KOD

MOBILNA APLIKACIJA (izgled)

MOBILNA APLIKACIJA (kod)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *